سابقه و هدف: قارچ مالاسزیا فورفور عامل بیماری کچلی تغییر دهنده رنگ پوست میباشد. با توجه به مقاومت دارویی ایجاد شده، امروزه استفاده از داروهای گیاهی مورد توجه است. هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر ضد قارچی عصارههای الکلی و آبی میوه زیتون تلخ بر روی مالاسزیا فورفور میباشد.
مواد و روشها: عصارهگیری به روش تقطیر ساده از میوه زیتون تلخ انجام شد. روش انتشار در چاهک و لوله به ترتیب جهت تشخیص اثر ضد قارچی عصارهها و کمترین غلظت مهارکنندگی به کار رفت. جهت تجزیه و تحلیل آماری، از نرمافزار SPSS و آزمون آنالیز واریانس دو طرفه استفاده شد. 05/0>p معنیدار تلقی گردید.
یافتهها: بیشترین میانگین قطر هاله ممانعت از رشد در اطراف چاهک حاوی 110 میلیگرم در میلیلیتر از عصاره آبی، متانولی و اتانولی مشاهده شد که به ترتیب 1±19، 3/2±33/29 و 1±40 میلیمتر بودند. بهترین غلظت مهارکنندگی مربوط به عصاره اتانولی میوه زیتون تلخ و برابر با 625/390 میلیگرم بر میلیلیتر بود. نوع عصاره و غلظت دارای تاثیر معنیداری بر قطر هاله عدم رشد اطراف قارچ بودند و در غلظتهای بالاتر اثر ضد رشد بهتری داشتند (05/0p<).
نتیجهگیری:: بر اساس نتایج، میوه زیتون تلخ احتمالاً میتواند دارای اثرات ضد قارچی باشد. پیشنهاد میگردد مطالعات بیشتری جهت یافتن بهترین عصارههای میوه زیتون تلخ با اثرات ضد قارچی قویتر و اثرات جانبی کمتر نسبت به داروهای شیمیایی صورت پذیرد.
Gholampourazizi I, Rouhi S, Zandi S, Kashefi H, Hassanzadeh Miandasteh S. Antifungal Effect of Melia azedarach Alcoholic and Aquatic Extract on Malassezia furfur. CRMS 2016; 1 (2) :11-17 URL: http://crms.mubabol.ac.ir/article-1-34-fa.html
غلامپور عزیزی عیسی، روحی سمانه، زندی سیران، کاشفی هاجر، حسن زاده میاندسته شعبان. اثر ضد قارچی عصاره های الکلی و آبی میوه زیتون تلخ (Melia azedarach) بر مالاسزیا فورفور. Current Research in Medical Sciences. 1395; 1 (2) :11-17