مقایسه شاخص های سلامت اجتماعی دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی
آذر درویش پور ، نازیلا جوادی پاشاکی*
دانشگاه علوم پزشکی گیلان ، n.javadip@ gmail.com

سابقه و هدف: توجه به وضعیت سلامت جسمی و روانی، اجتماعی دانشجویان موجب فراهم آوردن زمینه لازم برای تحقق یک زندگی پویا و سالم در جامعه برای سال های آینده خواهد شد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه شاخص های سلامت اجتماعی دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در سال1394 صورت گرفت.
مواد و روش ها: در این پژوهش 489 نفر از دانشجویان با روش نمونه‌گیری طبقه بندی شده و تصادفی ساده استفاده از پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز (Keyes) مورد مطالعه قرار گرفتند. روایی و پایایی این ابزار در مطالعات مختلف داخلی به تأیید رسیده است. آنالیز داده­ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه16 و آمارهای توصیفی و تحلیلی انجام گردید.
یافته­ها: نتایج در ارتباط با وضعیت سلامت اجتماعی دانشجویان در حیطه های مختلف مبین آن بود که بیشترین میانگین نمرات در هر دو گروه دانشجویان پزشکی و پیرا پزشکی به ترتیب مربوط به بعد"انسجام اجتماعی" و سپس بعد"شکوفایی اجتماعی" و کمترین میانگین نمرات مربوط به بعد"انطباق اجتماعی" بوده است. علی رغم تفاوت های مشاهده شده، یافته ها بیانگر آن بود که غیر از حیطه "مشارکت اجتماعی"، بین دانشجویان پزشکی و پیرا پزشکی در سایر حیطه ها تفاوت معنی دار وجود ندارد (0/05).
نتیجه گیری: نتایج این پژوهش می تواند مورد توجه مسئولین قرار گیرد تا با برنامه ریزی لازم و فراهم آوردن تمهیدات مورد نیاز، زمینه را برای ارتقاء سلامت اجتماعی دانشجویان علی الخصوص در ابعادی که کمترین میانگین نمره را کسب کرده اند، فراهم نمایند.

واژه‌های کلیدی: سلامت اجتماعی، انسجام اجتماعی، شکوفایی اجتماعی، انطباق اجتماعی، مشارکت اجتماعی

نوع مطالعه: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1396/8/12 | پذیرش: 1397/6/17 | انتشار: 1397/7/28

Darvishpour A, Javadi-Pashaki N. Comparison of various dimensions of social well-being in medical and paramedical students. CRMS 2018; 3 (1) :17-23