[صفحه اصلی ]   [Archive]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 3، شماره 2 - ( 12-1397 ) ::
جلد 3 شماره 2 صفحات 67-59 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی کیفیت فیزیکی، شیمیایی و باکتریولوژیکی آب آشامیدنی شبکه توزیع شهر گتاب
زهرا بابانژاد ، عبدالایمان عموئی* ، فاطمه اصغرزاده ، هاجر طبری نیا ، حسین قلی نیا
دانشگاه علوم پزشکی بابل ، iamouei1966@gmail.com
چکیده:   (1883 مشاهده)
Background & objective: Physical, chemical and microbial properties of drinking water are the basis for judging its drinking potential. Undesirable changes in drinking water quality can threaten the health of consumers. The aim of this study was to evaluate the physical, chemical and bacteriological quality of drinking water in Gatab city and compare it with national standards of Iran.
Materials and Methods: This cross-sectional descriptive study was conducted based on random stratified sampling and approximately 10% of homes were selected as the statistical community. Approximately 15 samples of drinking water were collected from consumption points and transferred to the water and wastewater chemistry Lab for analysis. Physical, chemical and microbiological parameters were measured using standard methods for water and wastewater examinations.
Results: The mean values ​​of measured parameters were respectively turbidity (4.39 NTU), (PH = 7.41), electrical conductivity (744 μm/cm), total soluble solids (517 mg/L), fluoride (0.48 mg/l), nitrite (0.027 mg/l), iron (0.74 mg/l), sulfate (745 mg/l), manganese (0.17 mg/l) ) and chlorine residual (0.43 mg/l). Also, in 0.6% of the samples, fecal coliform and in 6% of them, the plate count of heterotrophic bacteria was positive.
Conclusion: The physical, chemical and microbial quality of drinking water is suitable for the distribution network of Gatab. Increasing of the turbidity, iron and sulfate in water distribution system due to the taste, color, smell and turbidity in the drinking water.
     
نوع مطالعه: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بهداشت محیط
دریافت: 1397/6/6 | پذیرش: 1397/9/7 | انتشار: 1398/1/29
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML     Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Babanejad Z, Amouei A, Asgharzadeh F, Tabarinia H, Gholinia H. Evaluation of Physical, Chemical and Bacteriological Quality of Drinking Water in Gatab Distribution Network. CRMS 2019; 3 (2) :59-67
URL: http://crms.mubabol.ac.ir/article-1-82-fa.html

بابانژاد زهرا، عموئی عبدالایمان، اصغرزاده فاطمه، طبری نیا هاجر، قلی نیا حسین. بررسی کیفیت فیزیکی، شیمیایی و باکتریولوژیکی آب آشامیدنی شبکه توزیع شهر گتاب. Current Research in Medical Sciences. 1397; 3 (2) :59-67

URL: http://crms.mubabol.ac.ir/article-1-82-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 3، شماره 2 - ( 12-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
Current Research in Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645