یاسر پهلوان* ، محمدهادی یدالله پور ، شمسایی محمدمهدی
دانشگاه آزاد اسلامی ساری
سابقه و هدف: با توجه به مطالعات اخیر ارتقای مهارتهای معنوی وبهره­گیری از مذهب در علوم رفتاری در سلامت روان انسانها تاثیرگذار خواهد بود. این پژوهش به­منظور بررسی اثربخشی آموزش مهارتهای معنوی بر بخشودگی دختران مقطع سوم هنرستان مهرسبز شهرستان بابل صورت گرفته است.
مواد و روش ها: این پژوهش به روش نیمه­آزمایشی با استفاده از طرح پیش­آزمون- پس­آزمون با گروه کنترل انجام شده است. جامعه آماری مطالعه­ی حاضر را تمامی دانش­آموزان هنرستانی مدارس دولتی مقطع سوم متوسطه شهرستان بابل درسال95 تشکیل می­دهند. نمونه پژوهش 34 دانش­آموز مشغول به تحصیل در هنرستان مهرسبز شهرستان بابل بودند که در دو مرحله ابتدا روش نمونه در دسترس یک هنرستان و در مرحله دوم با استفاده از روش نمونه­گیری خوشه­ای انتخاب شده و در دو گروه کنترل و آزمایش گمارده شدند. نمونه­ها قبل از آموزش پرسشنامه­ی بخشودگی بین فردی را به­عنوان پیش­آزمون تکمیل وسپس آموزش مهارتهای معنوی به صورت 8 جلسه بر گروه آزمایش اجرا شد و مجددا در مرحله پس­آزمون هر دو گروه به پرسشنامه پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار  SPSS20 و آزمون کوواریانس صورت گرفته است.
یافته ها: آنالیز داده­ها نشان داده است که نسبت F بدست­آمده (26/7=مF) برای عامل گروه، در سطح اطمینان 95% و سطح معنی ­داری 0/05 از نسبت F جدول بحرانی(15/4=بF) بزرگتر می­باشد و این نشان از تأثیر معنی­دار آموزش مهارتهای معنوی بر بخشودگی بین فردی در گروه آزمایش می­باشد.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته­ها می­توان گفت که آموزش مهارتهای معنوی می­تواند به عنوان یک راهکار مناسب جهت ارتقای بخشودگی بین فردی در دانش­آموزان مورد استفاده قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: مهارتهای معنوی، بخشودگی .

نوع مطالعه: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1395/12/25 | پذیرش: 1397/5/17 | انتشار: 1397/6/27

Pahlavaan Y, Yadullah Pour M H, Shamsaee M M. study to investigate the effect of Intellectual Skills Training on Forgiveness of female students in high school. CRMS 2017; 2 (2) :10-14

پهلوان یاسر، یدالله پور محمدهادی، محمدمهدی شمسایی. بررسی اثربخشی آموزش مهارت‌های معنوی بر بخشودگی دختران مقطع سوم هنرستان مهر سبز شهرستان بابل . Current Research in Medical Sciences. 1396; 2 (2) :10-14